Espanya? Toros, folklòriques i manipulació informativa

2 Jun

Arrel del que hem anat veient en aquest blog, molts són els paral·lelismes que hem establert entre les teories més populars de la comunicació i la situació en el panorama espanyol. En aquest cas, farem un anàlisi més exhaustiu: deixem-nos de teoria i mirem que és el que ens envolta. En què es transformen els nostres mitjans? Quin pes té la política en tot plegat? Què ha passat recentment que ha fet canviar la situació considerablement? Què és el que vindrà?

En primer lloc, veiem que a Espanya el model tecnològic va resoldre amb retard la implantació del cable i el motor econòmic veu com els drets de futbol alteren el paradigma existent (pensem en televisions de pagament). L’arribada del Partit Popular al poder també és destacable, doncs adopta una postura molt més intervencionista. I és que quan conflueixen tots aquests factors, evidentment es produeix un conflicte.

Conegudes són les guerres pel futbol entre les televisions, la pugna per qualsevol esdeveniment esportiu de massa, la guerra digital (que fa entrar en joc el poder judicial), la politització de les plataformes i, en darrera instància, la fusió entre grups de comunicació per afrontar la crisi. Precisament aquí està el fet que ha fet canviar el panorama recentment. I és que cadenes de televisió que havien estat antagòniques, ara uneixen forces per lluitar contra altres que han fet el mateix. Sorprèn veure com periodistes de TELECINCO anuncien nous programes de CUATRO o com passa el mateix entre ANTENA 3 i LA SEXTA. El grup PRISA establint enllaços amb els italians de MEDIASET? Curiós i més si pensem en les vegades que des del diari El País (PRISA) s’ha criticat la gestió política de Berlusconi (connectat a MEDIASET).

És aquí on ens hem de qüestionar el que queda per arribar. Difícil de saber, és clar, però sembla que els camins conflueixen en un tauler d’escacs on les aliances interessades defineixen l’estratègia. En un moment en què els canals de televisió sembla que han de ser temàtics i més especialitzats, encara fa més por pensar el que succeirà amb els informatius. Triomfen els canals d’esports o de realitys americans, però tanquen cadenes informatives com la CNN.

Qui sap, potser és el mateix poder polític el que no fa res per intervenir… potser, precisament, el que fa és aparentar que no intervé.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: